Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fiatal generációk máshogy fogyasztanak tartalmat, a rövidebb videókat előnyben részesítik a hosszabb műsorokkal szemben, de nincs veszélyben a televíziózás Ökrös Gergely szerint. "Nem válik közösségi élménnyé a telefonos videózás, egész más a képernyőn megnézni együtt egy mesét, játékfilmet vagy bármilyen műsort” – mondta el a konferencián. Felgyorsult a világ, ezzel együtt a médiafogyasztás is, a gyerekek pedig máshogy fogyasztanak tartalmakat, mint a felnőttek.

Élvezhetővé kell tenni a fiatalok számára a tartalmakat – hangzott el a beszélgetésben. Ökrös saját példát hozott, a Sztárban sztár teljes adását kevesebben nézik végig online, mint egy-egy produkció videóanyagát. "Schobert Norbi és Keresztes Ildikó duettjét többen keresték meg a TV2 oldalán, mint az egész adást" – mondta. A fiataloknak erre van igényük, ők döntenek.

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

Kultikus mesefigurák a termékkommunikációban címmel tartott előadást Szakács Magdolna a Viacomtól. Mindenki vásárolt már mesefigurás pizsamát, tolltartót, játékot - szinte nincs olyan termék, amit ne lehetne velük eladni. Ázsiában már SpongyaBobos bankkárytát is lehet igényelni, a szakemberek mindennek megtalálják a megfelelő karaktert.

Ha a tévében jó nézettséggel megy a mese, akkor garantáltan eladható vele egy-egy termék, az előadó szerint  a Nickelodeon a legnépszerűbb gyerektévé Magyarországon - figurái a ruházati osztályokon, papírboltokban, gyorséttermekben megtalálhatók, a márka jól eladható. A mesetévék nézettsége amúgy korcsoportonként változó, a kicsiknél még a Minimax fut, a nagyobbak más tévéket preferálnak, sok tini már Disney-t néz.

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

A felnőtt internethasználók fele a Facebookról kattint át a hírekre, nem keresnek fel direkt nyitólapokat, hírportálokat - mondta el Ganzier Orsolya (Szeretlekmagyarorszag.hu) a Kék teremben.

Ha nem a címlapról jön az olvasó, akkor honnan? Egyrészt keresőoldalakról, mint a Google, aztán ott vannak a hírgyűjtő oldalak, mint a Kapu, és ott vannak az applikációk. Ma már több portálnak van saját appja, ezzel nagyban megkönnyítik a hírfogyasztást. A legtöbb portálnak van saját Facebook oldala, hogy milyen gyakran és  milyen tartalmakkal frisssül, az eltérő, de az olvasók jelentős része onnan kattint át a friss kutatási eredmények szerint.

"Magyarországon a közösségi média a Facebookot jelenti" - hangzott el, külföldön a Twitter is népszerű.


Tovább

A konferencia második napján a Zöld terem az Új célcsoport nevet kapta, napközben az új generációk fogyasztási szokásairól van itt szó. Tárkányi Szabolcs (Fundamenta) arra a kérdésre kereste a választ,hogy mivel lehet megszólítani a brandkerülőket. Van esélye egy pénzügyi szolgáltatónak "Lovebrand"-dé válni a főiskolások, egyetemisták körében?

Erről a generációról azt tudni, hogy közösségi kényszerben élnek, semmiről nem akarnak lemaradni és képekkel kommunikálnak -pont ezért olyan népszerű náluk a snapchat. Egy reklámszakember számára nehéz őket megérteni, kommunikálni feléjük még nehezebb. Nyolc másodpercre tudnak figyelni, így nem egyszerű valamit eladni nekik. A Fundamenta megpróbálta rávenni őket, hogy spóroljanak, tegyenek félre idősebb korukra - ezt egy új szolgáltatással érték el.

Olyan eszközt adtak a kezükbe, ami a szórakozáson segít spórolni: így született meg a Funder, az ingyenes események felülete - ami megfelel a generáció fogyasztási elvárásainak. Nincsenek bevált szabályok arra vonatkozóan, hogy lehet őket elérni, kísérletezni kell.


Tovább

Most épp a Media Hungary konferencián szólalt fel, messziről indítva: elmesélte, hogy Brazíliában született művészcsaládban, multinacionális tapasztalatokat szerzett. „Az öt TV2-es év nagyon gyorsan elment, de az utat élvezni kell” – mondta. Egy darabig úgy tűnt, semmi konkrétat nem mond majd jövőjéről, mert csak arról beszélt, hogy „horizontálisan kell elmozdulni”, és egy kutatás szerint hosszú karrier vár mindenkire, amely során sokszor meg lehet újulni, hiszen gyerekeink 103 évig élnek majd átlagban.

Végül elmondta, hogy start-upokat támogat, fiatal, innovatív csapatokat keres, és ez neki nemcsak jó befektetés, hanem „mentori munka” is. Yvonne Dederick a nemzetközi labdarúgás területén is kipróbálja magát, egy befektetői alappal játékoscseréket finanszíroz, ha jól vettük ki a szavait, itt sokmillió eurós projektekről van szó.

Szerencsére előadása végére valaki ablakot nyitott, így teremben lévő oxigénmolekulák száma hirtelen megugrott, és picivel 40 fok alá ment a hőmérséklet.

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

A narancssárga teremben, amelyben televíziós tartalmakról volt szó, az egy főre eső oxigénmolekulák száma már délben is csekély volt, ez délután fél négyre a minimális alá csökkent, viszont eközben a hőmérséklet 3-4 fokkal nőtt: nem lepődtünk volna meg, ha temporálisan elájul valaki a csatornaportfoliók számainak elemzése vagy egy újabb diagram keresgélése közben. Nézzünk pár újabb és nem annyira új infót:

A Viacomál elégedettek a Comedy Centrallal, főleg a fiatal férfiak nézik, nagy átlagban tehetősek. A tavasz gyengébb, nyáron általában jobban megy a csatorna. Azt is mérik, milyen az elkapcsolók aránya: az RTL Klub után a Comedynek van a 2. leghűségesebb nézőtábora. Dicsérték a Comedy Clubot, a Készhelyzetet, előbbit folytatják új részekkel.

Ökrös Gergely a TV2 kreatív- és programigazgatója elmondta, hogy február 2. óta felel a programstruktúráért. A hétvége erős, a két show (Kismenők, Nagy Duett) jót tett a nézettségnek. A saját gyártás jobban hoz, mint a vásárolt tartalom, persze jóval drágább is. A Drágám, add az életed 18-59-ben megduplázta a műsorsáv átlagát, 17%-kal ment az első hét, aminek örülnek a Róna utcában.

Ősszel lesz Sztárban sztár, Ezek megőrültek, Drágám, add az életed, Édes élet, Jóban Rosszban. Nem lesz se Megasztár, se Rising Star, se Voice, viszont Star Academy címen új tehetségkutató indul a TV2-n ősszel, Ökrös Gergely szerint ötvennél több ország vette meg, sok helyen siker volt. A magyar csapat címmel futball-dokumentumfilm is lesz, a sok káromkodás miatt 16-os karikával.

Az ATV-n a tüntetéseket nézik a legtöbben, ilyen volt a pedagógustüntetés és az internetadó elleni. Hamarosan a neten lesz 0-24-ben ATV-s hírfolyam. A Facebook-oldaluk 200 ezres, a csatorna az Instagramra is megy. Az összes hírfogyasztás platformját az ATV esetében 73-%-ban a tévé adja, a többi net, applikáció. Kálmán Olga, Havas Henrik, Bombera Krisztina maradnak a tévén.

Lukács Péter, a Hír TV kommunikációs igazgatója elmondta, hogy új arculattal, új arcokkal indultak a legendás G-nap után. Új arcok és szenesebb műsorok lesznek ősztől. „Bármit hoz a jövő, mi élőben fogjuk közvetíteni” – mondta. A Hír TV kutatása szerint 0,9-ről 1,3%-ra nőtt a csatorna közönségaránya. A Hír TV-t idősebbek nézik, kicsit tudtak fiatalítani. 

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

Versenyhelyzetek zongorára és géppuskára címmel vezetett beszélgetést Pantl Péter (Hell) a konferencián, a jelenlevők arról beszélgettek, hogy ki lehet a nyertese a reklámpiac bővülésének. Nőtt a digitális platformok szerepe, mindenki elindult az online világ felé, de még mindig nem olyan kiemelkedő, mint azt sokan gondolják. Itthon még mindig kiemelt szerepet kapnak a tévés hirdetések és a postaládákba dobott papíralapú reklámok. A Zwack például tradicionális cég, az elmúlt két-három évben kezdtek nyitni az online felületetek felé, mivel így tudják elérni a fiatalabb korosztályt.

A költés nagy része még mindig a hagyományos felületekre irányul, de nyitogatják az utakat az online felé. „A tévé itthon kulcsfontosságú médium, minden célcsoportot elér, átlagban több időt töltenek a fogyasztók a tévé, mint az internet előtt”- hangzott el, bár volt, aki ezt cáfolta. Az biztos, hogy aki csak az online felületet választja, az nagyon bátor és mer kockáztatni – nem olyan könnyű csak a digitális világra hagyatkozni.

Mint elhangzott, Magyarországon a mai napig extrém olcsó a tévé, így lenyomja az összes többi médium árát. „Harminc országban van jelen a Richter, úgyhogy erre saját példánk van, össze tudjuk hasonlítani az árakat. Németországban kevesebb tévés és több online felültettel dolgoztunk egy kampányban, itthon 80% tévével, és a mérések alapján ugyanazt értük el az eltérő stratégiákkal.”

A szakemberek szerint érdemes lesz összevetni, hogy az idei olimpiát hányan követik majd online és hányan hagyományos módon, majd összevetni a négy évvel ezelőtti adatokkal – ez az időszak a hirdetőknek ugyanolyan fontos, mint a tavaszi, illetve az őszi műsorstruktúra.


Tovább

Átveszi a közösségi média a sajtó szerepét? Mi korunk elvárása a hírgyárakkal szemben? A hitelesség? A megbízhatóság? Az oknyomozó anyagok? Az erős videó-tartalom? A jó képek? Vagy csak a gyorsság, a frappáns címek? - ezekre a kérdésekre kereste a választ Baló György a konferencián.

A beszélgetésben részt vett Balogh Ákos Gergely (Mandiner), Borókai Gábor (Heti Válasz), Dudás Gergely (Index), György Bence (Origo), Kotroczó Róbert (RTL Magyarország), Majoros Krisztina (Blikk).

Fogyasztóként manapság nehéz eldönteni, hogy mi hiteles és mi nem, az óriási információáradatban nincs könnyű dolguk a befogadóknak. Napközben több száz hírrel találkoznak, nehéz a szelekció - Kotroczó Róbert elmondta, hogy az RTL Híradó arra törekszik, hogy a tévénézők a hírműsorokban csak azokkal a hírekkel találkozzanak, melyek igazak.

"53 percesek lettünk hála a TV2-nek" - mondta, utalva arra, hogy a konkurencia miatt ők is növelték az adásidőt. Arra a kérdésre, hogy emiatt bekerülnek-e a műsorba "hírnek látszó tárgyak", nemmel válaszolt. "A Majdnem meghalt-rovat a Tények-ben van"- mondta, műhírekre nincs szükségük a nézőknek.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a lassú az új gyors, azaz manapság a megfontoltság többet ér, mint a tempó. A fogyasztóknak fontosabb a hitelesség és a jól feldolgozott információ, mint az, hogy percenként kapjanak valamit, ami nem biztos, hogy igaz.

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

Vaszily Miklós (MTVA vezérigazgató) arról beszélt a Media Hungary konferencián, hová megy el évente 80 milliárd forint. Az előadása alapján: 12,7 milliárd megy sportjogokra, 1,2 milliárd szerzői jogokra, 2,5 milliárd filmbeszerzésre, szinkronizálásra, 1,8 milliárd forintot visz el az MTI. 36,1 milliárd „egyéb” a 80 milliárdos büdzséből, ebben van műsorterjesztés, a sportközvetítés, a teletext, az online tartalom, a digitalizálás, az archiválás, a belső gyártású produkciók. 7 milliárd belső, 10 milliárd pedig külsős gyártásra megy.

Az MTVA nem igényelheti vissza az ÁFÁ-t, tehát a fentiek bruttó költségek, jelezte az előadó: mindennek a nettó értéke 53 milliárd forint Vaszily szerint. A kereskedelmi bevétel 7,5 milliárd forint lehet idén. A „back office” és dologi költség 10,7 milliárd forint évente, ebben benne van az értékcsökkenés, a beruházás, az ingatlanhoz kapcsolódó költség, az IT, a kommunikáció.

A horvát, cseh, szlovák közmédia a vezérigazgató szerint az ország népességéhez képest arányaiban több embert foglalkoztat, mint a magyar. Szlovákiában olcsóbb a közmédia, magyarázta Vaszily, de ott csak két közcsatorna van.

Vaszily szerint nem az a céljuk, hogy 18-49-ben ragyogó nézettséget hozzanak a közmédia tévéi, sokkal több szempontot kell figyelembe venniük: „A közmédiának sokkal több kerete van, mint a kertévéknek, nem fair összehasonlítani őket. A nézettségről ugyanakkor nem mondunk le. Portfoliószinten nő a nézettség, 17-18% körül vagyunk 20%-ra törünk, a foci Eb és az olimpia alatt ezt meg is fogjuk haladni.”

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

Miután a Media Hungary konferencián délelőtt Dirk Gerkens elégedetten számolt be a TV2 nézettségéről, az RTL-csoport vezérigazgató-helyettese, programigazgatója jött. Őt a szervezők már nem a plenáris terembe, hanem a televízió szekcióba tették, egy kisebb terembe, oda viszont szinte képtelenség volt bejutni Kolosi előtt, tolongás volt, tán sokan fel is adták.

Mi bejutottunk: az RTL-programigazgató szerint hétköznap nem lehet versenyről beszélni, 18-49-ben a tegnapi napot is 23-10 arányban (share, %) nyerték. Kolosi szerint nincs látható növekedés a Tények nézettségében, bármit is mond Gerkens: 2016-ban a teljes lakosságban is csak egy napot nyert a Tények, a többit az RTL Híradó.

Kolosi Péter eztán már a sorozatiparral foglalkozott, szerinte örvendetes, hogy 2015-ben a Válótársak rögtön harmadik tudott lenni a sorozatok közt, megelőzve a Dr. Csontot és a CSI-t, ugyanis ez annak a jele, hogy szeretik a nézők a haza, heti szériákat is – ezekből igen kevés készült az elmúlt tíz évben, csak most pörög fel a gyártás.

A Netflixről nem gondolja, hogy jelentősen befolyásolja majd a magyar nézettségi számokat, mivel nincs hazai tartalma, a magyar piac pedig – főleg a nyelvünk miatt – védett. Az időeltolódásos tévéfogyasztás itthon jóformán jelentéktelen, 1,2%, miközben az USA-ban 30% fölötti, de Nagy Britanniában is 13%-os.

A nap során többször jelentkezünk a siófoki médiakonferenciáról.


Tovább

Írjon!

Témája, kérdése, aggálya van? Látott valami furcsát a tévében? Írja meg nekünk: tvrovat@origo.hu

Feedek