Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

„Tíz filmnél többet nem bír el a szakma, nincs annyi tehetség, nincs annyi ötlet” – közölte Andy Vajna kormánybiztos a Korrektúra 2011 konferencián. „Nem érdemes úgy támogatni valakit, hogy kér százmilliót és kap húszat. Végig kell kísérni a filmeket, és marketingre is kell pénz… mert különben minek csináljuk? Problémákkal tele lesz a rendszer, míg tiszta, átlátható lesz. A pénz nem egyszerre, hanem hetente lesz kiosztva, miközben ellenőrizzük a gyártást” – tette hozzá. Vajna szerint nem „megélhetési pályázatokra” van szükség, hanem átlátható támogatásra. Négyhavonta lesz pályáztatás a jövőben, műfajok, platformok alapján.

„Az összes film, ami vászonra kerülne, hozzánk tartozik. A művészfilmnek is van minimum feladata, az, hogy legalább azt a réteget elérje, amelynek a rendező vagy a producer szánta. A közelmúltban ez nem működött Magyarországon” – folytatta Vajna, majd derültséget okozott, hogy megcsörrent a mobilja, miközben a kivilágított pódiumon ült.

„Magyarországon nem tudtunk olyan filmet gyártani, amely első lett volna, legyőzte volna a külföldi közönségsikert. Olaszországban olasz, Franciaországban francia filmeket néznek meg tömegesen” – elemezte tovább.

„Döntőbizottságunkban a szakma legjobbjai vannak, ők döntik el, érdemes-e gyártani valamit. A producerek, akik már beadtak pályázatokat, és értékelve lettek, szerintem örülnek, mert mi a döntés mellé adunk egy két-három oldalas kritikát. Korábban ilyet nem kaptak. Ahhoz, hogy útközben segítséget kap valaki, hogy sínen maradjon, az nagyon pozitív dolog, ugyanis a filmkészítés csapatmunka, nem egy ember felelőssége” – vélte Vajna.

Évi nagyjából négymilliárd forint, a hatoslottóból bejövő összeg nyolcvan százaléka jut a filmekre - jelezte Vajna, szerinte ez egy stabil összeg, amelybe az állam nem szól bele.


Tovább

Nem rajongott Kumin Viktória moderátorért, legalábbis a kérdéseiért Élő Gábor, az MTI Hírcentrum vezetője a Korrektúra 2011 konferencián. Első felvetésére, témájára (változó szerkesztési módok a híradóknál) hidegen csak azt mondta, hogy "várom a kérdést", majd később sem javult kettejük közt a viszony, érezhető volt a feszültség.

Kumin arról beszélt, hogy a kereskedelmi média híradóiban hír lehet, ha egy x-faktoros kificamítja a bokáját, majd Élőhöz fordult, mondván, ilyesmi nem fordulhat elő a közmédiánál. "Dehogynem, ha D. Tóth Krisztával történik valami, az hír" - replikázott a Hírcentrum vezetője. 

György Bence (Tv2) a "Híradó és hadova"-panel során arról beszélt, mennyire eltérőek a hírszerkesztési szokások más országokban, hozzátéve, hogy Romániában másfél órás hírműsor is van. Szikszai Péter (Hír TV) elmesélte, hogy a nagy hírcsatornákkal nem tudnak versenyezni. Úgy látja, itthon nagyon belpolitika-központúak az emberek, a külföldi események nem érdeklik őket annyira. Sajnálatosnak tartja, hogy például a cseh tévében jóformán soha nem kerül szóba Magyarország.


Tovább

Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója szerint jelentősen nőtt a közszolgálati Híradó nézettsége, és ez az Alappal, a Hírcentrummal való együttműködésnek tudta be. Az MTVA azonban nem minden képes anyagot, műsort gyártott le az MTV igényeinek megfelelően: Medveczky szerint volt olyan, amit nem úgy képzeltek el, visszaküldték, ki lett javítva, és így került csak képernyőre. A műsor címét nem említette a Korrektúra 2011 konferencián. Az MTV vezérigazgatója szerint jóval hatékonyabb a jelenlegi közmédia-rendszer, mint a korábbi: megemlítette, hogy átélte azt, amikor elvonták a forrásokat az MTV-től.

Litkai Gergő (Comedy Central) szerint az összevonásokban nem kellene megállni, össze lehetne vonni az Operaházat és a Postát, így házhoz lehetne vinni a kultúrát.


Tovább

Szalai Annamária, az NMHH elnöke a Korrektúra 2011 konferencián elemezte a médiahatóság elmúlt egy évét. Azt, hogy a többszörösen büntetett RTL Klub a hetes helyett az esi kilences sávba tette a Való Világot, sikernek vette, de hozzátette, hogy „változatlanul érzékelik a trágárságot”. Az NMHH kérte a szolgáltatót, hogy legyen visszafogottabb a valóságshow. Szalai említette a Cool tévé BeleValó Világ című műsorát is, ahol sérültek a kiskorúakat védő szabályok: ezt a román társhatóság szankcionálta.

Az NMHH elnöke a TV2 realityjét is említette, elmarasztalóan. „Szinte borítékolhatóak a jogsértő tartalmak ilyen esetben” – mondta erről, jelezve, hogy az ÖsszeEsküvők két adását is vizsgálják. A TV2 kis dicséretet is kapott Szalai Annamáriától, mert használja a hat éven aluliaknak nem ajánlott animációs filmek esetében a javallott piktogramot. A hatos karikát az MTV Csudaszombatja is a képernyő alsó sarkába biggyesztette, az RTL-ről ebben a kontextusban nem esett szó.  


Tovább

A Korrektúra 2011 konferencián az első blokkban a rádiók által elveszett nemzedék volt a téma. Lentulai Krisztián (Lánchíd Rádió) azt javasolta a közmédiának, hogy az ismert „sex, drugs, rock and roll”-mintájára a „friends, family, rock and rollt” vegye szlogennek. Horváth Gergely (MR2, Petőfi Rádió) a „Fluor Tamás-típusú jelenségről” sajnálkozva beszélt, Litkai Gergő humorista, a Comedy Central ügyvezetője pedig finoman beszólt, úgy vélte, hogy a keresztény rock az épp olyan, mint egy krisnás disznótor.

Görög Athéna (MTVA) szerint a köztévé nemcsak sok gyereket veszített el az elmúlt egy-két évtizedben, hanem mindet, de bízik benne, hogy az m2 következő „Csudaszombatjai” sikeresek lesznek. Mint köztudott, az MTV gyerek- és ifjúsági tévéjének ősszel kellett volna elindulnia, utána 2012 januárjáról volt szó, most épp 2012 márciusa a kitűzött dátum.  


Tovább

2011 októberében az előző hónapokhoz hasonlóan a rádiók által elért közönség aránya 71%-ot tett ki, azaz egy átlagnapon a 15 év feletti hazai lakosság körében 6.058.000 fő hallgatta minimum 15 percet valamely rádió adását. Egy adott napon a rádiózással eltöltött idő átlagosan 4 óra 25 perc volt  – derül ki a GfK Hungária és az Ipsos legfrissebb rádióhallgatottsági kutatásának adataiból.



Továbbra is a hétköznap délelőtti hallgatottság kiemelkedő, és a rádiók szempontjából egyik legjelentősebb idősávban, azaz hétköznap reggel 6 és 10 óra között a lakosság 56%-a kapcsolódott be valamely rádió reggeli műsorába.

Szeptemberhez képest a délutáni rádiózás mértéke növekedett, hiszen minden délutáni idősávban emelkedett a rádióműsorokkal elért hallgatók száma. Sőt, nemcsak a délutáni, hanem az esti rádiózás mértéke is a nyári hónapokéhoz volt hasonló, még 20 óra után is a lakosság 9%-a hallgatta valamely adó műsorát.


Tovább

Macska már volt szappanoperában, kutya is többször, jöhetnek végre a kecskék, majd a komodói varánusz és a kékszemű szerecsenmaki.


Tovább

"November közepén-végén kezdődik az Alagsor című valóságshow, az RTL Klubról és a Cool tévéről ismert Showder Klub előadóival. A VIII. kerületi ház alatti pincébe várhatóan beköltözik Kovács András Péter, Kiss Ádám, Benk Dénes, Mogács Dániel, Lóránt "Trabarna" Barnabás, Rekop György, Hajdu Balázs, Beliczai Balázs, Dombóvári István. Az egyetlen nő mellettük Kormos Anett lesz, ami számos pajzán tréfára adott lehetőséget a produkciót bemutató sajtótájékoztatón" - írta az [origo] november elején. A bezárt humoristákat több webkamerán át lehetett volna követni.

A novemberi indulásból azonban már semmi nem lesz - tudtuk meg Kovács Kristóf producertől. A műsor ötlete még él, de immár nagyon kell sietniük, ha még idén képernyőre akarják vinni, ugyanis 3 hét a tervezett időtartam, karácsonyra pedig be is kellene fejezni.


Tovább

2012 nyarán az MTV adja majd az Európa-bajnokság meccseit, a sporteseménytől - természetesen - sok hirdetőt és nézettség-emelkedést vár.

Viszont nem vár fél évet az izgalmakkal, már jövő pénteken is lesz a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-hez köthető műsor: a csoportok sorsolása.

Ha összejön a spanyol-német-portugál-francia csoport (mind más kalapban van), akkor minden nap lesz dráma, már a csoportmeccsek ideje alatt is.


Tovább

Tovább

Írjon!

Témája, kérdése, aggálya van? Látott valami furcsát a tévében? Írja meg nekünk: tvrovat@origo.hu

Feedek