„Tíz filmnél többet nem bír el a szakma, nincs annyi tehetség, nincs annyi ötlet” – közölte Andy Vajna kormánybiztos a Korrektúra 2011 konferencián. „Nem érdemes úgy támogatni valakit, hogy kér százmilliót és kap húszat. Végig kell kísérni a filmeket, és marketingre is kell pénz… mert különben minek csináljuk? Problémákkal tele lesz a rendszer, míg tiszta, átlátható lesz. A pénz nem egyszerre, hanem hetente lesz kiosztva, miközben ellenőrizzük a gyártást” – tette hozzá. Vajna szerint nem „megélhetési pályázatokra” van szükség, hanem átlátható támogatásra. Négyhavonta lesz pályáztatás a jövőben, műfajok, platformok alapján.

„Az összes film, ami vászonra kerülne, hozzánk tartozik. A művészfilmnek is van minimum feladata, az, hogy legalább azt a réteget elérje, amelynek a rendező vagy a producer szánta. A közelmúltban ez nem működött Magyarországon” – folytatta Vajna, majd derültséget okozott, hogy megcsörrent a mobilja, miközben a kivilágított pódiumon ült.

„Magyarországon nem tudtunk olyan filmet gyártani, amely első lett volna, legyőzte volna a külföldi közönségsikert. Olaszországban olasz, Franciaországban francia filmeket néznek meg tömegesen” – elemezte tovább.

„Döntőbizottságunkban a szakma legjobbjai vannak, ők döntik el, érdemes-e gyártani valamit. A producerek, akik már beadtak pályázatokat, és értékelve lettek, szerintem örülnek, mert mi a döntés mellé adunk egy két-három oldalas kritikát. Korábban ilyet nem kaptak. Ahhoz, hogy útközben segítséget kap valaki, hogy sínen maradjon, az nagyon pozitív dolog, ugyanis a filmkészítés csapatmunka, nem egy ember felelőssége” – vélte Vajna.

Évi nagyjából négymilliárd forint, a hatoslottóból bejövő összeg nyolcvan százaléka jut a filmekre - jelezte Vajna, szerinte ez egy stabil összeg, amelybe az állam nem szól bele.