Media Platform konferencia, 2. nap

Míg délelőtt még nagy harmóniában ült egymás mellett György Bence, a TV2 program- és hírigazgatója, illetve Kolosi Péter az RTL programigazgatója, és egyetértett a legtöbb kérdésben, délutánra már feszültebb lett a hangulat, hiszen a hírműsorok kerültek elő, azok készítési módjai. Litkai Gergő moderátori minőségében viccelődött egy sort, majd ügyesen provokált, azaz kellett, hogy az addigi meghitt hangulat, békés szimbiózis boruljon.

Az ATV-től azt hallottuk, hogy hírműsoruk „minőségi” és szerintük inkább Zara, mint Tesco, a Hír24 pedig úgy vélte, hogy ők csak premier eseményekről számolnak be semlegesen, és a néző dönt. A Hír TV szerint a trafikmutyi- és a maffiabaloldal-szerű szövegeket nem az újságírók találták ki, hanem jórészt a politikusok, és nincs baj ezek használatával. Eztán keletkezett némi feszültség a pódiumon, mert Litkai a Tényeket kezdte kóstolgatni, azt tudakolván, hogy milyen kilométer/halott arány kell, hogy bekerüljön egy baleset a hírek közé, és hány külföldi országúti halott vált ki egy magyar hullát.

Ki milyen utat választ?

György Bence ekkor még türelmesebben válaszolgatott, elmondta, hogy egy pénztárca ellopását is lehet szellemesen és érdekesen feldolgozni, így helye lehet egy hírműsorban. „75 perces lett a Tények, több fér bele” – jelezte. Szerinte a hatvanas években a francia híradók már bulvárosabbak voltak, ebben nincs semmi új. Más lett a hangulat, amikor a Hír TV-től érkezett tanácsadó szerepére kérdezett rá Litkai, a hírigazgató ekkor már feszengett egy kissé, szerinte azonban a kolléga nem szól bele a Tények szerkesztésébe.

Kotroczó Róbert jött, az RTL hírigazgatója, aki offenzívával nyitott, a TV2-re lőtt, mondván, náluk nincs hírpolitikai tanácsadó. Ő úgy látja, hogy a fontos dolgok megtalálása sok munkát és sok embert követel egy szerkesztőségben, közúti baleset és halál viszont mindig van, így a TV2 a könnyebb utat járja. „Inkább kevesebb nálunk a történet, de jobban kibontjuk ezeket. Egészségesebb keveredést próbálunk ki, ez imidzs kérdése. Mi nem a Fidesz, de nem is az MSZP vagy a DK nyelvét beszéljük, nem célunk a politikai PR továbbítása” – jelezte.

Ötven fölött is ember az ember

Litkai ekkor egy kormányzati felmérésből halászott elő pár számot, miszerint – még a reklámadó előtt – az RTL-en csak 21%-ban volt a kormányt érintő hír pozitív, míg a TV2-n 35%-ban. Kotroczó szerint „a mérés inkább azt mutatja, milyen az, aki írta”, és egyáltalán, egy nagyon rossz minőségű kutatásról van szó. „Mi változott? Semmi. Az nem támadás, ha egy újságíró politikai ügyekkel foglalkozik. Hosszabb a híradónk, több benne a politika. A TV2 hosszabb híradójában több a megerőszakolt öregasszony és több a halott” – vágott oda a jobbján ülő kollégának.

György Bence számokkal védekezett, mondván, a Tények négy éve piacvezető nézettségben, nem vándoroltak el a nézői ősszel sem. „Eddig sem követtük az RTL-t, és az eredményeink jól alakultak. Az pedig, hogy a 18-59-es korcsoportra megyünk rá, nem jelenti, hogy 50 fölöttieknek készül a Tények. A magyar átlagos tévéző 50 éves, és sajnálom, hogy mások ezt nem veszik figyelembe” – jelezte, utalván az RTL-re, amely továbbra is 18-49-ben méri magát.

Nem rúgnának ki híradóst

A panelbeszélgetés vége is feszült maradt, de ekkor már nem egymással foglalkozott az RTL és a TV2. Kiderült, hogy továbbra is erősen bíznak abban, hogy 2015 januárjától szedhetnek terjesztési díjakat, hiszen érvényes szerződéseik vannak erre. A reklámadó miatt hírműsoraik költségén állítólag nem faragnak, noha a csökkenő bevétel a tartalom megvágásával kéne, hogy együtt járjon.