Borókai Gábor (Heti Válasz), Murányi Marcell (Népszabadság) voltak a következő beszélgetés résztvevői a Médiapiac Konferencia 5. szekciójában, ahol Szakács László (Grabowski) a hét főbűnre fűzte fel a beszélgetést.

„Ha egy lap nem ellenőri az információit, a hitelességét veszíti el. A bírói kar pedig nem igazán sajtópárti” – vélte Murányi, amikor arról volt szó, kell-e két forrás egy hír leközléséhez, vagy mindennél fontosabb a gyorsaság. Borókai elmondta, hogy a Heti válasz 80-85%-ban nyer, ha perről van szó.

„A Népszabadságnál négy korrektor van, én büszke vagyok a munkájukra, de azért tele van hülyeségekkel az újság. A Blikknél is volt korrektor, a németek meg is lepődtek ezen, mert nálunk ilyen nincs” – mesélte Murányi.

Az, hogy hol van a magyar oknyomozás, mint téma, az egy mánia. Az oknyomozás fetisizált valami, de közben rengeteg jó cikket lehet látni. Mindenki egy nagy Watergate-et, botrányt vár, de csak egy ilyen ügy volt 25 év alatt, a Schmitt-ügy. Van egy ésszerű idő arra, amennyit el lehet tölteni egy anyaggal. Itt komoly üzemekről beszélünk, ahol termelni kell – vélekedett a Népszabadság főszerkesztője.

Mindenki hibázik

Borókai arról mesélt egy kis sztorit, hogy nem mehet váratlan, az addigitól eltérő tartalom egy lapba, mert annak már kialakult olvasói köre van: „Volt egy szerződésünk az RTL Klubbal, mi megjelentünk náluk, ők nálunk. Karácsony előtt azonban a Heti válaszban a Való Világot promotálták, amire rengeteg dühös olvasói levelet kaptunk.”

Murányi is elmondott egy sztorit, amikor nagyot hibáztak. „A Blikk egyszer egy Vágó István-interjút ígért a címlapon, vezető anyagként, arról, hogy miért ment a TV2-höz. Kimaradt a cikk valamiért, és egy hatalmas Media Markt-hirdetés volt a beígért oldalon. Azt hittük, hogy itt a világvége, botrány lesz, de csak egy reakció érkezett másnap, az is csak annyit jegyzett meg, hogy kreatív reklám lehetett.”

Normális, ha zuhan az M1?

Szóba került a közmédia elmúlt pár napja is, amelyre aligha lehet büszke az MTVA. Borókai szerint el kell helyezni a térben az M1-féle nézettségi számokat is: normális ha zuhan, mert mindenhol csak 1-2 százalékot visznek el a hírtévék. „Nem zöldmezős beruházás, elvárható lenne a háttérbázistól, hogy ne rombolja a hitelességet a rossz feliratokkal. Most a látvány színvonalas, a tartalom kevésbé. A Hír TV fogadtatása is más volt akkoriban, most nem látom a tömegigényt erre. Nekem azonban mindig gyanús, ha szét akarnak tépni valamit az induláskor, én várnék egy hónapot az elemzéssel” – tette hozzá.

„Minden pénzt az állami médiába? Ennek a torkosságnak következménye van” – mondta Szakács. Murányi szerint 1,2 milliárdot költöttek el egy olyan rendszerre, amely kezelésére nem képeztek ki embereket, és ez iszonyú nagy rombolás.