Már képernyőn is promózta Fábry műsorát az MTV, illetve a showman maga jelentette be szilveszteri fellépése alkalmával, hogy megy a köztévére: az iparági pletykák tehát igazak voltak. De vajon perelheti egyik legismertebb sztárját az RTL, mert élő szerződéssel átigazol a közmédiához? Volt egyáltalán szerződése? És kié az Esti Showder brand?

Noha az átigazolási szappanopera egyik szereplője sem hajlandó nyilatkozni, vagy a telefont felvenni, tévéipari berkekből úgy tudjuk, hogy Fábryt eleve nem is kötötte szerződés az RTL Klubhoz, csak a Primetime produkciós irodához, Kovács Kristóf cégéhez. Jogilag tehát inkább a showman és a producer közt lehet inkább probléma.



Igaz, hogy 2011 őszén nem indult el a show, anyagi okok miatt, de ilyen esetekben is jár valamilyen összeg a képernyősnek, partnernek. Ahogy Erdélyi Mónika vagy Stohl András is kapott fizetést (készenléti díjat, hűségpénzt) azon hónapokban, mikor épp nem volt a képernyőn, így valószínűleg Fábry és a Primetime sem csak a lenullázódott bankszámlát bámulta csüggedten. A cég tehát bukott azon ősszel, hogy nem gyárthatta a drágának számító show-t, de nem maradt teljesen pénze nélkül, pár milliós kompenzáció járt neki.

Fábry viheti az Esti Showder nevet az MTV-re? Aligha, legfeljebb abban az esetben, ha a brand tulajdonosa, Kovács Kristóf is rábólint (és talán az RTL jóváhagyása sem lenne rossz, hiszen a márkát a piacvezető csatorna futtatta fel az évek során). Állítólag Fábry nem feltétlenül szeretne volt producerével dolgozni, hanem inkább maga lenne a fellépő és a gyártó is, így több pénzt is keresne. A névvel mindenesetre nem sokat kell foglalkoznia, mert a népnyelv eddig is „Fábrisónak” hívta a műsort, a Fábry Sándor Show vagy Fábry Show pedig lehet hogy le van védve, de más helyzetet teremt jogilag ennek használata, mintha mindenképp az Esti Showderbe csimpaszkodna a 2011 tavaszán Alekosszal búcsúzó showman.

Az új műsor egy-két hónapon belül képernyőn lesz, rövidebb adás várható, kevesebb vendéggel, de nem nélkülözve a stand-up-elemeket. Hogy mi lesz a címe, és marad-e más formában, esetleg mással az Esti Showder az RTL-en, hamarosan kiderül. Ne menjenek messzire.