Amíg az Antenna Hungárián keresztül ingyenesen elérhető a két nagy csatorna, az RTL Klub és a TV2, addig a szolgáltatók sem akarnak fizetni értük – erősítették meg a szolgáltatók a Media Platform konferencián. „Mi úgy gondoljuk, hogy kérhetünk terjesztési díjat” – jelezte Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója, aki szerint a reklámpiac erős megroggyanása miatt nincs más lehetőségük, mint pénzt kérni. Dirk Gerkens, az RTL-csoport vezérigazgatója szerint sem tartható az, hogy ők milliárdokat invesztálnak az RTL Klub műsorába, és nem kapnak pénzt érte a forgalmazóktól, miközben 0,1 százalékos tévék tartalmáért fizetnek.

A szolgáltatók bevételük felét költik tartalomra, azaz a műsordíj a költségük java, de jelentős a kábeladó és fejlesztésre is költeni kell – panaszolták szolgáltatói oldalról, jelezvén, hogy emelni a díjakon már nem lehet, úgyhogy vagy ki kell venniük olyan csatornákat, amelyek a sokszínűséget biztosítják, és különféle szegmenseket szolgálnak ki.


De mennyibe is kerülne ez? Korábban az egy euró hangzott el (per előfizető, per hó), de Simon Zsolt szerint erről már nincs szó, azaz valószínűleg alá mennének. Dirk Gerkens szerint, ha az RTL Klub 25 százalékos nézettséggel megy, akkor fair lenne, ha a kábelszolgáltatók a tartalomért fizetett összeg negyedét nekik adnák a csatornáért.


Miközben 117 magyar nyelvű tévécsatorna van itthon jelenleg, Baló György arra tért ki, hogy elképzelhetőnek tartják-e a résztvevők, hogy állami beavatkozással pozitív diszkrimináció érné a magyar tartalmat adó csatornákat a jövőben. Dirk Gerkens úgy látta, hogy ilyesféle beavatkozás nem lehetséges, de amúgy is mindenki tudja, hogy a saját műsor jobb nézettséget hoz. Példaképp az X-Faktort hozta fel, amely legutóbb 53 százalékkal ment. „Milyen más műsor csinál ilyet? Még a világvége sem” – tette hozzá.